Ei voi olla, eikä ole sattumaa, että juuri nyt ihmiset voivat pahoin, sairastuvat, diagnooseja ladellaan jokaiselle, lääkkeitä kuluu ja määrätään kiihtyvään tahtiin ja ihmiset vaan voivat huonommin ja huonommin.
Ihan alkuunsa haluan kertoa heille, jotka näkevät tässä foliohattuteoreetikon, tätä en tarkoita – enkä ajattele, mutta kenenkään hermosto ei kestä tällaista elämänmenoa.
Ympärillämme vallitsee kiireen ihannoinnin eetos. Sosiaalinen media on täynnä vertailuun painostavaa materiaalia ja maailma on niin täynnä vaatimuksia, haluja ja asioita, joita emme voi hallita, että on tärkeää pysähtyä miettimään mistä oikein on kyse?
Pysähtyä pohtimaan miten ympäristömme, tapamme ajatella ja toimia, kokemuksemme ja niistä aiheutuneet haavat vaikuttavat meihin, mielenterveyteemme ja hyvin- tai pahoinvointiimme.
Kuinka hermostosi suojelee sinua?
Hermostosi on elämäsi ja elimistösi turvakamera, joka toimii aina alitajunnan taustalla suojellakseen sinua. Se pitää sinut turvassa ja huolehtii (joskus vähän turhankin hanakasti jos se on sellaiseen ohjelmoitu).hyvinvoinnistasi. Ja kun havaittu vaara sitten on lähellä, hermosto ohjaa siirtymään nopeasti ja ajattelematta aktiivisiin selviytymistiloihin: taistele, pakene, sammuta, jähmety.
Samaan aikaan stressihormoneja (eli selviytymishormoneja, kuten adrenaliinia ja kortisolia) vapautuu suuria määriä kaikkialla kehossa valmistamaan meidät taisteluun. Kun selviytymisestä tulee prioriteetti numero yksi, kaikki muut aivojen ja kehon toimivat järjestelmät (immuunijärjestelmä, ruoansulatus, tuki- ja liikuntaelimistö, hormonit) putoavat taka-alalle, jotta hermosto voisi hoitaa hommansa mahdollisimman hyvin.
Kuinka suojelu muuttuu tuhoisaksi
Kun hermosto joutuu pitkäaikaiseen altistumiseen ”uhkalle”, hermosto jää helposti kroonisesti kiinni näihin selviytymistiloihin, mikä aiheuttaa tuhoa fyysiselle ja henkiselle terveydellemme. Tämä taas lisää stressihormonien tasoa kehossa ja aivoissa ja siinä onkin jo valmiina noidankehä, joka lopulta sairastuttaa. Tästä, jos joistain olisi todella tärkeä hypätä ajoissa pois.
- Sosiaalinen paine olla enemmän, tehdä enemmän, saavuttaa ja suorittaa -> burnout
- Poliittiset ja sosiaaliset uhat
- Talouden haasteet elämässä
- Pelko osoittaa tunteita tai näyttää haavoittuvuutta
- Haasteet ihmissuhteissa
- Saasteet ilmasta, ruuasta, toksisista ihmissuhteista…
- Syyllistäminen kun pidämme puoliamme, asetamme rajoja ja pistämme itsemme etusijalle
Uhkia voisi luetella loputtomiin, niitä on joka puolella. Ja sitten ihmettelemme, miksi olemmekaan sairaita ja voimme huonosti? Ja syyllistämme pahimmassa tapauksessa itseämme, minussa on vikaa kun en jaksa. Lääketeollisuus ruokkii samaa ja media. Ota lääke niin paranet. EI kukaan parane tai ole sairas, jos oirehtii siitä, että yhteiskunta on aivan sekaisin.
Yhteiskunnan tulisi muuttua, ei yksilön vastuulla ole kaikki!
6 keinoa voida paremmin
1: Hidasta
2: Asetu kehoosi
3: Ole läsnä
4: Tunnista mikä vaivaa ja aiheuttaa sinulle pahaa oloa. JA pysähdy niihin ihaniin asioihin, jotka ruokkivat sinua. Lue lisää tästä postauksesta.
5: Keskity asioihin, joihin OIKEASTI voit vaikutta!
6: Etsi ja löydä itsellesi rauhoittavia asioita: luontoa, yhteyttä muihin, liikettä…
Totuushan on kuitenkin se, että emme voi poistaa ympärillämme olevia uhkia. Tavoite on oppia keinoja, joiden avulla voimme voida hyvin ja selvitä kaiken tämän keskellä.
Jos tykkäät tehdä uudenvuoden lupauksia, niin yksi voisi olla muistaa pitää huoli itsestäsi, mielenterveydestäsi ja hyvin voinnistasi. Laske irti asioista, ihmisistä, tilanteista, töistä, velvollisuuksista, jotka eivät palvele sinua enää. Pieni askel kerrallaan, step by step.. Lue lisää mahdollisuuksista alla olevista linkeistä.
Ja kun todella olet valmis sitoutumaan TULE mukaan:
tutkimaan itseäsi, oppimaan keinoja hyvinvoinnin lisäämiseksi tai varaa aikasi yksilötapaamiseen.
Lämpimästi tervetuloa! Katja