Eri­tyi­sen herk­kä ih­mi­nen- sil­ti eri­tyi­sen nor­maa­li

Olen erityisherkkä ja kiitollinen siitä. Ymmärrän, että tunnen eri tavalla kuin moni moni muu. Tunnen paljon, vahvasti ja syvästi ja myös näytän sen. Ja olen silti ok. Nautin siitä, että saan tuntea, herkkyys antaa luvan  tulla lähelle. Kylmyys ja tunteettomuus ajaa etäämmälle.

Kaikki lähtee hyväksynnästä. Kun hyväksyn itseni – voin hyväksyä muut. Erityisherkkyys on ominaisuus, joka saa ihmisen imemään itseensä ympäristön ärsykkeitä ja aistimaan erityisesti ympärillään olevien muiden ihmisten tunteet ja emotionaalisen kuorman. Se voi olla raskasta, jos sitä ei tiedosta, mutta se myös auttaa – minua erityisesti työssäni- johon muuten usein hakeutuvatkin juuri erityisherkät. Mutta myös luovuus ja taiteellisuus sekä empaattisuus kasvavat herkkyydestä.

Kaikella on valonsa ja varjonsa.

Nuorena muistan, kuinka koin tämän ominaisuuteni vaikeaksi, oli vain järkyttävän isoja tunteita, pelkoja ja  outoja tuntemuksia – kokemus siitä, että on vääränlainen. Ahdistusta ja itkua, jota piti peittää kovan kuoren alle.

Kun minä olin lapsi, ei ollut tilaa herkkyydelle, ei itkulle. Pelko ja kokemukset olivat surkeutta, tunteille ei ollut sanoja ja niinpä opin toisen tyylin, koetin peittää sitä kovin monin tavoin. Nämä tavat jättivät kuitenkin entistä syvempiä jälkiä kun elin täysin vastakkaista elämää, kuin sisimpäni olisi kaivannut. Jokainen meistä kasvattaa lapsuudessa itselleen tavan pelastautua, sopeutua ja selviytyä. Liian moni jatkaa opittuja usein haitallisia selviytymistapoja myös aikuisina vaikka nyt selviäisimmekin jo ilman niitä. Näitä selviytymismalleja voimme  tutkia skeematerapian keinoin, mutta erityisherkkyys on piirre, josta ei tarvitse päästä eroon, se tulee vain tiedostaa ja ottaa osaksi itseä.

Nyt on kuitenkin toisin, nuoruudesta saa oppia ja onneksi nyt voin hyväksyä tämänkin osan itseäni. Kiitollisena, että saan tuntea täysillä ja voimalla / jokainen meistä ei koskaan saa kokea niin syviä tunteita.

Koetko sinä, että sinulla on joskus hieman tapana käsitellä havaintojasi liian syvällisesti, kuormitut helposti ja luet ihmisten ajatuksia kuin vettä vain? Eläydytkö, liikututko tai reagoitko erityisen herkästi? Tarkkailetko sisäisiä ja ulkoisia tapahtumia kuin suurennuslasin kautta koko ajan? Teetkö ympäristöstäsi havaintoja jatkuvasti ja analysoit niitä?

Jos tunnistat itsessäsi oheisia erityisherkän piirteitä, tutki asiaa lisää. Et ole virheellinen, vaan upea ja täydellinen. Herkäksi viritetty. Voit tulla myös luokseni ja tutkitaan asiaa yhdessä.

Erityisherkkyydestä lisää:

https://www.terve.fi/teemat/erityisherkka

https://www.erityisherkat.fi/erityisherkkyys/

Tee testi oletko erityisherkkä:

https://erityisherkat.yhdistysavain.fi/@Bin/171393/ea89b1_8332ab78a1ab4d628f79ad0462211150.pdf

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

OMIMO