kadenojennus

Kuinka ottaa terapiasta kaikki irti?

Oletko koskaan miettinyt, kuinka saisit terapiasta kaiken irti? Voi olla, että olet jo tovin käynyt, etkä oikein saa mitään kättä pidempää tapaamisista tai olet ehkä antanut omasta mielestäsi ajatuksesi, rahasi ja aikasi tuntemattomalle siinä toivossa, että voisit vain tuntea olosi hieman paremmaksi? Mutta ei vaan tunnu siltä..

No, sitten kun ja jos olet löytänyt terapeutin, jonka kanssa tunnet olosi mukavaksi sinulla on turvallinen paikka tutkia sisäistä toimintaasi, ajatuksiasi ja toimintaasi, jos vain antaudut siihen täysillä.

Tässä on kuusi vinkkiä, jotka ajattelen olevan tärkeimpiä ja joita kannattaa ainakin tutkia tai harkita.

1. Saavu tapaamisiin!

Hassulta kuulostava, mutta tärkeä asia. Usein sellainen ihminen, joka myöhästyy, unohtelee, jättää tulematta, peruu toistuvasti aikoja jne, myös etenee hitaammin tai ei etene ainakaan halutusti. Minkä tahansa ison elämänmuutoksen aikaansaamiseksi täytyy SITOUTUA prosessiin – täytyy tehdä asiasta tärkeä ja ajatella, että se on rutiini, kuten hampaiden pesu tai syöminen tai salilla käynti.

Kukaan ei odota lihasten kasvuakaan, jos ei käy salilla säännöllisesti (tai no joo, odottaa ehkä, mutta kieli poskessa;)). Sama malli toimii terapiassa, säännöllisyys, sitoutuneisuus ja rutiini.

Suojele suunniteltua aikaasi ja aseta se etusijalle, koska samalla ASETAT ITSESI ETUSIJALLE! Harvat satunaiset käynnit, voivat mennä kuulumisten vaihtoon ja akuuttien asioiden läpikäyntiin, jolloin varsinainen asian tutkiminen vain vaikeutuu.

2. Haasta itseäsi!

Tämä ON tärkeä!

Ei ehkä tunnu kovin mukavalta avata sen huoneen ovea, jonka olet sulkenut ja tiukkaan lukinnut sinne kaikki kipeimmät kokemuksesi. Ehkä ensimmäisen tapaamisen aikana seisot henkisesti oven välissä, kun vasta tutustut, hyvä niin. No, seuraavalla kerralla koputat ja ehkä sitä seuraavalla poistat yhden lukonkin, kunnes muutaman tapaamisen jälkeen pääset jo asiaan, uskallat alkaa luottaa ja avaaman ovea ja lukkoja hieman enemmän.

Lopulta voit sitten jossain vaiheessa uppoutua täysin huoneeseen, tutkimaan mitä kaikkea se sisältääkään. Mutta tätä ei tarvitse kiirehtiä.

Kun haastat itseäsi ja työnnät vähän kerrallaan eteenpäin, tuloksia lopulta tulee. Usko siihen, niin käy lähes aina. (miksi lähes? siksi, että kaikki ihmiset eivät vastaanota apua, mutta se ei ole tämän blogin aihe)

Anna itsellesi mahdollisuus. Ensin asioiden tutkiminen voi olla pelottavaa, mutta pikkuhiljaa, turvallisen ihmisen lähellä, ajan myötä asiat eivät enää tunnu niin pelottavilta, ja näet pikkuhiljaa valon alkavan tulvia sisään.

3. Harjoittele haavoittuvuutta

Terapia on tila, jossa voit olla sinä ja jos et voi, voi olla parasta vaihtaa terapeuttia, sillä yksi voimakkaimmin terapian onnistumiseen vaikuttavista asioista on hyvät henkilökemiat. Eli jos tuntuu että tökkii, vika ei ole sinussa vaan mahdollisesti terapeutti ei ole sinulle oikea.

Muistuta itseäsi, että terapia on paikka, jossa saan sanoa kaikki asiat, jotka sanon päässäni, mutta pelkään muiden tietävän.

Kuulen usein ihmisten pohtivan, että sinä et kestä mitä sanon, tai tämä kuormittaa sinua, mutta muista: terapeutit kuulevat monia tarinoita, ja tarinasi ei yllätä heitä, järkytä tai kuormita. He jokainen ovat vastuussa omista tunteistaan. Sinun ei tarvitse huolehtia siitä. Paljasta rohkeasti nuo lausumattomat sanat, tarinat ja muistot. Se auttaa terapeuttia auttamaan sinua. Saat harjoitella olemaan täysin sinä.

4. Sano suoraan jos tuntuu, ettet etene

Terapiahetki on vain ja ainoastaan sinun eduksesi. Kerro, mikä menee hyvin ja mikä ei, voit antaa terapeutille palautetta prosessista, toiveistasi ja ajatuksistasi. Ei ole hyödyllistä kummallekaan teistä jos teette asioita, jotka eivät hyödytä sinua.

Vain sinä kuulet sisääsi, terapeutti ei. Et loukkaa terapeutin tunteita olemalla rehellinen. Hyvä terapeutti vain ilahtuu rehellisestä palautteesta, koska sen avulla pääsette syvemmälle ja hän voi auttaa sinua paremmin tavoitteessasi.

5. Kehitä itseäsi tapaamisten välisessä, siellä OIKEASSA elämässä

Kehitä henkisen hyvinvoinnin taitojasi tapaamisten ulkopuolella. Se on mielestäni TÄRKEIN ASIA mitä voit tehdä. Olet tapaamisessa tunnin viikossa tai ehkä kahdessa, mutta elät joka päivä. Tämä tarkoittaa, että sinulla on satoja tunteja hoidon ulkopuolella aikaa, jota voit käyttää kasvusi edistämiseen tai heikentämiseen.

Mieti tarkasti, mitä olet valmis tekemään terapian ulkopuolella viedäksesi eteenpäin kasvuasi?

Olipa sinulle annettu läksyjä tai ei, sinulla on kyky kehittää itseäsi istuntojen ulkopuolella. Tämä tarkoittaa tietoisuuden kehittämistä sisäisestä maailmastasi, näkemystä hyödyttömistä ajatuksistasi ja halukkuutta aktiivisesti muuttaa malleja, joista haluat tai tarvitset hyvinvointisi takia päästä eroon.

Miksi terapiaan tai hakemaan apua:

  • Terapia voi tarjota turvallisen paikan saada välitöntä tukea, kun olet kriisissä.
  • Sinun ei tarvitse odottaa, että kaikki hajoaa, jotta voit etsiä apua ja tukea – toivottavasti et tee niin!
  • Terapia voi olla tilaisuus oppia uusia selviytymistaitoja, tutkia identiteettiäsi, ymmärtää paremmin tarinaasi ja parantaa yleistä terveyttäsi. Pohtia käyttäytymismallejasi ja oppia uusia ja hyödyllisiä tilalle.

Saadaksesi kaiken hyödyn irti terapiasta, sinun tulee tulla paikalle, haastaa itsesi, olla haavoittuvainen, puhua ja pysyä aktiivisesti mukana kasvussasi istuntojen ulkopuolella.

6. Self help

Self help oppaat voivat olla aivan hyvä juttu joskus, tutkimukset osoittavat, että itseapumateriaalit riittävät usein ihmisille selviytymään lievistä tai kohtalaisista haasteista. Mutta muista hakea apua, jos tuntuu, ettet etene vaikka luet oppaita päivät pitkät.

Tämä on nimittäin osoittautunut varsinaiseksi kansansairaudeksi, kaikkien oletetaan hoitavan itsensä oppaiden avulla ja kun jonot ovat julkisella puolella sietämättömiä, se on tietysti loogista, mutta muista julkisen puolen lisäksi APUA ON TARJOLLA! Varaa siis aikasi, jos kirjat on luettu ja kurssit käyty, mutta silti junnaat paikallasi.

Jos et halua yksilöaikaa, tule kurssille oppimaan taitoja, usein se on paras keino ottaa se pieni askel.

Lämmöllä, Katja

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

OMIMO