Haluan tänään, tässä blogissa kertoa kuinka voit lisätä hyvää elämääsi ja kuinka rauhoittaa hermostoasi sekä voida kokonaisvaltaisesti paremmin.
Evoluutio on kehittänyt aivomme suuntaamaan huomiomme uhkiin ja vaaroihin. Se on edistänyt selviytymistämme ja on näinollen täysin luonnollista. Kuitenkin tänä päivänä meidän varsin alkukantaiset aivomme eivät tiedä tai ymmärrä, että oikeasti olemmekin täysin turvassa ja asiat ovat hyvin. Aivot muistavat ja keho muistaa meille tapahtuneet ikävät asiat ja haluavat siten pitää meidät turvassa hälyyttämällä jokaisesta mahdollisesta vaarasta.
Siinä, että haluamme lisätä elämäämme hyvää ja kiinnittää huomion hyvään ei tarkoita, että ohitamme ikävät asiat ja pyrimme vain keskittymään positiiviseen. Ei. Vaan keskitymme vahvistamaan ilon, onnen ja yhteenkuuluvuuden tunteita kehossa ymmärtäen milloin olemme oikeasti vaarassa ja milloin emme.
Todellisuuden tunnistaminen ja havaitseminen sekä hyvän lisääminen vahvistavat hyvinvointiamme eivät (kuten moni pelkää) suista meitä holtittomiksi. Positiivinen ajattelu ja hyvän lisääminen eivät ole synonyymejä tai tarkoita samaa. Yltiöpositiivinen ajattelu voi aiheuttaa harmia ja haasteita, mutta hyvän huomaaminen on totta ja sitä erityisesti suosittelen vahvistamaan.
Triggereiden vastakohdat
Jokainen taitaa olla kuullut triggereistä, jotka ovat siis yksinkertaisesti, muistoja. Muistuttajia. Kokemuksia menneestä, joihin ihminen on sitten tottunut reagoimaan jollain tavalla.
Nämä ihanaiset ilon tuojat ja hyvänolon vahvistajat ovat sitten ikään kuin päin vastaisia. Ne ovat niitä ihania pikku hetkiä, jotka saavat sinut loistamaan, syttymään, hehkumaan, rauhoittumaan. Yksin kertaisesti hetki hetkeltä voimaan paremmin.
Ja kun ikävät muistuttajat, triggerit, aiheuttavat haittaa ja katkaisevat yhteyden itseemme, nämä ihanat hyvänolon tuojat lisäävät tasapainoa ja hyvää oloa.
Mitä nämä ilon vahvistajat ja onnen tuojat sitten ovat joilla rauhoittaa hermostoa?
Oletko koskaan ajatellut, että kaikki ihmiset puhuvat triggereistä ja mikä minua triggeröi, mikä ahdistaa mikä vaivaa ja masentaa. Kuinka usein kuulet jonkun puhuvan siitä mikä helpotta, auttaa, ilahduttaa palauttaa tasapainoon? Ihmiset ovat niin ohjelmoituja vaaran havaitsemiseen, että unohtuu vanha viisaus:-> Se mihin kiinnität huomion KASVAA.
Ja kun keskitymme tähän, unohdamme helposti sen, että hyvää oloa voi saada melkoisen pienistä ja yksinkertaisista asioista. Vieraan hymystä, lämpimästä teehetkestä, auringon säteestä…Nämä hetket ovat ahdistavien triggereiden vastakohtia. Rauhan, toivon, yhteenkuuluvuuden hetkiä.
Ja vaikka mieli on ohjelmoitu huomaamaan uhkia, mieltä voi opettaa kääntymään pelosta turvaan.
Polyvagaalinen teoria on kaikkien huulilla
Polyvagaalinen teoria osoittaa, kuinka hermosto jakautuu kolmeen osaan ja jokaisella osalla on tärkeä tehtävä selviytymisemme kannalta.
- Ventraalis vagaaliseen (Turva ja yhteys): Paikka, jossa tunnemme rauhaa, turvaa ja yhteenkuuluvuutta. Tässä tilassa aivot ja ajattelu toimivat ja on helppo olla. Tässä tilassa koemme näitä ihania ilon ja yhteyden hetkiä. Verenpaine on normaali, sydän sykkii rauhassa. Voimme nauraa, iloita ja tuntea olevamme turvassa.
- Sympaattiseen (Yliherkkyys ja stressi): Jatkuva valppaus haasteisiin ja varuillaan olo. Taistele ja pakene tila, jossa koko keho on valmistautunut toimintaan. Sydän sykkii kovaa, verenpaine kohoaa, lihakset ovat valmiina taistoon ja pakenemiseen.
- Dorsaalis vagaliseen (Sulkeutumiseen): Olemme kuormittuneita, pois yhteydestä muihin, väsyneitä ja kyllästyneitä. Keho on jumissa ja koko olemus ikäänkuin kytketty pois päältä. Lamaantuminen, luhistuminen, sulkeutuminen tapahtuvat täällä.
Kuinka kutsua ilonpilkahduksia elämääsi?
Neurotiede pystyy osoittamaan että voimme tosiaan opettaa aivojamme huomaamaan hyvää. Tämä on positiivisen psykologiankin tausta-ajatus. Joten koska minäkin entisenä pessimisti ei pety-tyyppinä ja parempi varautua pahaan, koska sitä on kuitenkin tulossa-tyyppinä, minulle käy aina huonosti-tyyppinä, olen oppinut näkemään hyvää, sinäkin voit, vaikket ehkä vielä sitä tiedäkään.
Iloitse pienistä asioista.
Huomaa ne ja helli niitä, pysähdy.
Käytä aistejasi: haista, maista, koe, tunne.
Tee asioita, joista tulet onnelliseksi, ei asioita joita sinun odotetaan tekevän tai joita olet tottunut tekemään.
Kirjaa itsellesi ylös ilon aiheita.
Liittymisen tilassa, rauhan ja ilon tilassa voimme eheytyä – parantua – kasvaa täyteen potentiaaliimme- loistaa!
Kuitenkin se vaatii työtä, toistoja ja myötätuntoa jaksaa kääntää laivaa. Mutta toistuvat ja rauhalliset, usein juuri pienet askelet auttavat sinuakin, kuten minua, pikkuhiljaa näkemään, että paha ei vaanikaan joka nurkan takana, jos osaa katsoa sen ohi. Pilvet eivät peitäkään taivasta loputtomasti, vaan siellä takana paistaa aina aurinko.
Minulla on tapana usein suositella kiitollisuuspäiväkirjaa ihmisille, jotka ovat jumittuneet selviytymismoodiin ja unohtaneet elää.
Kiitollisuuspäiväkirjan tiedetään tutkimuksien mukaan vahvistavan onnellisuutta, yhteyttä muihin ja kiitollisena teemme parempia valintoja terveyden saralla sekä ohjaamme itseämme suuntaan, jossa tuemme itseämme sabotoinnin sijasta.
Valoa ja voimia harjoitteluun, Minä pystyin siihen – Sinäkin pystyt<3