Tuntuuko susta joskus, että vaikka nukut kuinka, aina vaan väsyttää?
Uni on fyysistä lepoa ja aivojen putsausta, mutta keho tarvitsee muunkinlaista lepoa voidakseen hyvin ja mikä tärkeintä, välttääksemme uupumustilat ja loppuun palamisen.
1. Fyysinen lepo
Ihminen voi palautua fyysisesti aktiivisesti ja passiivisesti. Passiivinen on noin 7+ tuntia unta ja päikkärit tarvittaessa. Aktiivinen tarkoittaa vahvistavaa restoratiivista palautumista, kuten joogaa, venyttelyä ja hierontaa, pitääkseen kehon elinvoimaisena ja vahvistaakseen aineenvaihduntaa ja liikkuvuutta.
2. Mielen lepo
Mielen lepo on taukoa aivoille. Se on monenlaista tilan tekemistä.
Tilan tekemistä voi olla allakoiminen ja taulukoiminen, to do-listojen tekeminen, lisää kalenteriin taukojen priorisoiminen!! Tämä on todella tärkeä ja jää usein pienuuden ja/tai helppouden takia tekemättä. On ehkä vaikea mieltää näin pienen asiaan suuri merkitys. Pikkutauot kun auttavat todella tehokkaasti hidastamaan ja hetkeksi antamaan aivoille tilaa.
Mieli lepää myös, kun erotat työn vapaa-ajasta! Suuri osa ihmisistä kokee etätyön yleistyttyä työn olevan enemmän ja enemmän juurtunut arkeen salakavalasti ujuttuen. Kun läppäri lepää sängyn vieressä tai ruokapöydällä, on vaikea erottaa pieni meiliin vastaaminen siitä, että kävelisi työpaikalle ja tekisi saman. Kuitenkin aivot tulkitsevat joka kerta kun kosket työkoneeseen tai mietit töitä, että olet töissä. Joten on todella tärkeä erottaa nämä kaksi toisistaan.
Tee selkeä rutiini kun päätät työt: kävele, liiku, leiki lasten kanssa, luo työnlopetus rituaali, mikä sopii sinulle ja mistä tiedät varmasti, että nyt olen pois töistä. Aivosi rakastavat tätä.
Meditoi, hengittele, huokaile, aivot ja vagus-hermo rentoutuvat ja saat tehtyä mielelle tilaa, jotta uudet ja kirkkaat, raikkaat ajatukset saavat mahdollisuuden palata pääkoppaasi.
Pidä yöpöydällä joku kirjanen, johon voit kirjata illalla ja yöllä häiritsevät ajatukset. Näin uni saa tulla ja huolet ovat kirjassa odottamassa niiden käsittelyä. Huolipäiväkirja on upea tapa luoda aivoihin tilaa ja hermostolle rauhaa.
3. Aisti lepo
Aistit ovat kovilla jatkuvasti. Joku piippaa, vilkkuu, kilkattaa, keskeyttää,. Kirkkaat valot, puhelimet, tietokoneet, merkkiäänet, taustamelu, jatkuva puheensorina tai keskeytykset saavat aivot kuormittumaan. Mieti hetki kuinka paljon kuulet ääniä ympärilläsi, kun teet työtäsi? Huh!
Sulje työpaikalla vaikka silmät hetkeksi ja hengitä hetki. Voit vaikka tuoda kädet korville ja sulkeutua hetkeksi omaan maailmaasi. Pidä taukoa sosiaalisesta mediasta, ota itselle tilaa, säädä merkkiäänet pois laitteista. Vastaat kun ehdit, sinun ei tarvitse olla tavoitettavissa koko ajan.
4. Luova lepo
Nauti kauneudesta ympärilläsi. Asetu huomaamaan maailman kauneus, ihan pienetkin asiat.
Anna itsellesi lupa nähdä kaunista rumassakin, sillä ei niin pahaa, ettei jotain hyvää. Keskity näkemään edes jotain hyvää ympärilläsi.
Tee jotain luovuutta ruokkivaa. Laula, tanssi, liiku, piirrä, maalaa. Ja jos taiteellisuus puuttuu (tai koet tunteita, ettet osaa) käy museossa, konserteissa, katso hyvä elokuva, kuuntele musiikkia, käy katsomassa teatteriesitys…
5. Tunne lepo
Pyri löytämään tila, jossa voit vapaasti ilmaista kaikenlaisia tunteitasi pelkäämättä, että ne mitätöidään. Lopeta miellyttäminen, se on todella kuormittavaa, eikä anna sinulle sitä, mitä todella tarvitset. Vietä aikaasi niiden ihmisten kanssa, missä saat olla aito oma itsesi ja tulet kuulluksi ja nähdyksi.
Hakeudu terapiaan, ihmisen luo, joka näkee, kuulee ja kohtaa sinut.
6. Sosiaalinen lepo
Tunnistatko ihmissuhteet, jotka antavat sinulle ja ne jotka ottavat enemmän kuin antavat? Osaatko erottaa nämä ja valita itsellesi riittävästi tilaa olla yksin tai niiden kanssa, joilta myös saat. Ympäröi itsesi positiivisilla ja tukea antavilla ihmisillä. Määrä ei korvaa laatua tässäkään. Vietä vähemmän aikaa energiasyöppöjen kanssa.
7. Henkinen lepo
Pyri löytämään yhteys johonkin itseäsi suurempaan. Yhteenkuuluvuus, rakkaus, hyväksyntä ja tarkoitus ovat elämän kantavia voimia. Vaali niitä. (henkisyys ei ole sama kuin hengellisyys, jota ei tarvitse myöskään poissulkea, mutta huomautuksena vain.)
Toivottavasti sait jotain ajatuksia liittyen lepoon. Ja muista, ettet vahingossa pyri korjaamaan kaikkia osa-alueita kerralla, niin valitse yksi mistä aloitat ja lisäile sitten mielesi mukaan uusia alueita, kun vanha jo sujuu helposti.
Sekin on lepoa, ymmärtää oma rajallisuus ja kunnioittaa sitä. Valita helppoja ja turvallisia keinoja hyvinvoinnin lisäämiseksi ja asettaa pieniä askelia. Suuret tavoitteet usein kaatuvat juuri suuruuteen ja pienet, joka helposti tuntuvat liian pieniltä, vahvistavat ja valmistavat kohti suuria tavoitteita. Eli rimaa alemmas ja kohti tavoitteita. Joista muuten seuraavassa postauksessa lisää…
Pysy kuulolla.
Rakkaudella, Katja