Ratkaisukeskeinen terapia | Katja Kykkänen

Pelkkä puheterapia EI auta

Tiesitkö, että nykyinen järjestelmämme traumojen parantamiseksi ja hyvinvointimme lisäämiseksi on valitettavasti vanhentunut? Onneksi tietoa on jo paljon ja sitä käytetään, mutta varsin suppea on yleinen tietämys tästä meitä kaikkia koskettavasta aiheesta.

Vuosituhannen vaihteessa tehtiin tutkimuksia, jotka osoittivat, että menneisyyden trauman muisteleminen tai puhuminen aiheutti kolme asiaa:

1. Aktivoitumista voimakkaasti amygdalassa eli aivojen pelko ja uhkakeskuksessa

2. Vähentynyttä aktiivisuutta prefrontaalisessa aivokuoressa eli aivojen ”puhuvassa ja ajattelevassa osassa”

3. Kiihtymisen oireita, kuten esimerkiksi ahdistusta, masennusta ja PTSD:a eli posttraumaattista stressireaktiota

Eli yksinkertaisesti: pelkkä traumasta puhuminen voi itse asiassa olla enemmän haitallista kuin hyödyllistä. Tämä on tietysti hyvin kärjistetysti sanottu, mutta herättää ajattelemaan toivottavasti!!!! Sillä moni meistä trauman kokeneista, jotka ovat siitä puhuneet pääsemättä kokemaan ja läpielämään sitä, tietävät tarkkaan mistä puhun. Kukaan ei koe syvää iloa ja helpotusta, vaan nimenomaan kaikkea muuta. Puhuminen ja psykoedukaatio toki helpottaa, mutta oheen tarvitaan muutakin. Ja kun ovat sitten kokemuksen kautta päässeet siitä vapautumaan, tietävät VIELÄ TARKEMPAAN, mistä puhun!

Olemme keho-mieliä

Polyvagaalinen teoria on monille jo kovin tuttu, puhutaan kiertäjähermosta eli vagushermosta. Puhutaan teoriasta, joka osoittaa hermoston jakautumisesta kolmeen osaan, ja niiden eri toiminnoista. Tiede osoittaa tämän teorian kautta myös sen, että olemme ”alhaalta ylös” olentoja, mikä tarkoittaa, että 80% informaatioviesteistä, jotka lähetetään vagushermomme kautta, tapahtuu alhaalta ylöspäin eli KEHOSTA AIVOIHIN ja vain 20% lähetetään AIVOISTA KEHOON.

Ajattele, vain 20 % viesteistä menee aivoista kehoon, eli kehoon pysähtymisen hyödyt on tieteellisesti pystytty todentamaan.

Kehon viisaus voittaa aina ajatuksemme

Tutkimus on siis todennut, että aivojen eksplisiittinen muistikeskus eli hippokampus poistuu käytöstä trauman aikana. Ja näin ollen trauma tallentuu  aivojen implisiittisiin (muistin paikka, johon tallentuvat menettelytavat, kuten pyöräily tai rutiinien suorittaminen tietokoneella, tiedostamaton muisti) muistikeskuksiin, joita ovat emotionaalinen muisti, lihasmuisti, aistimuisti ja autonominen muisti.

Hippokampus vastaa siis henkilökohtaisesti koettujen tapahtumien ja muistojen tallentamisesta ja suuri hippokampus on aktiivinen vanhoja tapahtumia muistellessa.

Tästä syystä paranemisessa tulee ENSIN omaksua alhaalta ylöspäin suuntautuva lähestymistapa:

-keskittymällä kehoon

-säätelemällä hermoston selviytymisreaktiota (eli deaktivoimalla amygdala)

-käsittelemällä tunteita

Pelkän kognitiivisen prosessoinnin (ajattelu ja puhuminen) ylhäältä alaspäin suuntautuva lähestymistapa ei ole joko riittävän tehokasta tai ainakaan niin tehokasta. Olen lukenut artikkeleita, joissa sanotaan sen olevan jopa haitallista, mutta itse en uskalla sellaisia sanoja käyttää.

5 syytä, miksi saatat tuntea olevasi JUMISSA pelkässä puheterapiassa…

1. Tiede TODISTAA jo nyt, että trauma käsitellään ja varastoituu kehon ja hermoston kautta.

2. Kun järjestelmämme (kehomuisti) ei koe olevansa turvassa, se juuttuu selviytymistiloihin (taistele, pakene, sammuu/jäätyy).

3. Hermosto on aivokuoren alapuolella eli ”ajattelevien/puhuvien” aivojen alapuolella.

4. Hermosto toimii tunteen, EI sanallisen kielen kautta. SIKSI emme voi vain puhua ulos siitä, miltä meistä tuntuu. Puhua tunnetta. Se pitää tuntea. Elää läpi. Pystymme kyllä rauhoittamaan mieltä rauhoittavalla puheella, mutta emme kokonaan elämään sitä läpi. (muistat, että 20 % kulkee ylhäältä alaspäin).

5. Siksi paraneminen tapahtuu, kun pääsemme ENSIN POIS PÄÄSTÄ kehoomme.

Elikkäs: Trauma ei ole ohi ennen kuin keho ja hermojärjestelmä sanovat sen olevan ohi ja turva palautuu säätelyyn, eli lepää ja sulattaa. Ja tätä ei voi pelkästään puhumalla saavuttaa.

Somaattisen harjoittelun etu on juuri tässä, menemme sinne missä kipu asuu, emme yritä järkeistää sitä mikä ei ole järkeistettävissä. Muistaa sitä, mikä ei ole muistettavissa. Vaan koemme läpi sen, mitä koemme joka tapauksessa.

Välttely vahvistaa kokemusta, läpieläminen helpottaa. Puhun vahvalla vuosien kokemuksen äänellä, en teorian tai kirjojen taakse pelkästään piiloutumalla.

Ilmoittaudu tänään Tehokkaita käytännön työkaluja mielen ja kehon rauhoittamiseen – kurssille ja opi työkaluja, jotka tukevat paranemistasi koko loppuelämäsi ajan. Tai tule yksilötapaamiseen, ensi vuodelle löytyy taas aikoja, tämä vuosi on jo täynnä.

Valoa kohti ystävät!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

OMIMO