Sietämättömän tilanteen jäljet kehossa

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että kuuluu joku todella kova ääni, ja kehosi jännittyy ennen kuin ehdit edes ajatella.

Tai, että olet aikeissa asettaa rajan jollekulle, mutta kurkku kuroutuu umpeen ja sanot: kyllä se käy….

Tiedät järjellä, että jokin mennyt tilanne on ohi, mutta tunnet silti sen painon harteilla, etkä meinaa päästä eteenpäin.

Minulle on, miljoonia kertoja.

Tämä kaikki johtuu siitä, että keho reagoi ennen kuin mielesi ehtii käsitellä millään tavalla, mitä oikein tapahtuu.

Miksi trauma jää kehoon?

Hermostosi toimii aivojen tiedostamattomasta osasta käsin, erityisesti:

Liskoaivot (selviytymisaivot) – Reagoi impulsiivisesti ja aistimuksilla (ajattele liskoa, joka säntää pakoon vaaran uhatessa).

Limbinen järjestelmä (tunneaivot) – Reagoi tunteilla ja tuntemuksilla (tämän vuoksi tunteet voivat tuntua niin ylivoimaisilta).

Neokorteksi (ajattelevat aivot) – Kehittyy viimeisenä ja mahdollistaa ajattelun, järkeilyn ja ongelmanratkaisun.

Ongelma? Trauma eli sietämätön tunnekokemus siis varastoituu selviytymis- ja tunneaivoihin – ei ajatteleviin aivoihin. Siksi siis pelkästään keskustelu tai ajatusten muuttaminen, esim. itsensä muistuttaminen ”Olen turvassa nyt” ei aina toimi.

Sillä kehosi reagoi yhä kuin mennyt uhka olisi edelleen läsnä.

Kuinka hermosto pitää meidät jumissa

Kun koemme traumaattisen tapahtuman, keho säilöö sen aiheuttaman kokemuksen sisäänsä ja näin samalla oppii ja luo itselleen selviytymismallit – joita ovat: taistele, pakene, jähmety tai miellytä – suojautuakseen. Nämä reaktiot varastoituvat hermostoon ja toistuvat vuosikymmentenkin takaa, vaikka vaara olisi jo poissa ollut aikakausia.

Esimerkkejä:

Jos opit jossain elämäsi tapahtumissa tai vaiheissa, että viha on turvatonta, siitä seuraa jotain kamalaa ja pelottavaa. -> Saatat jatkossa sulkeutua, paeta tai vältellä konflikteja kokonaan, ehkä osin ehkä kaikin mahdollisin keinoin.

Jos ympäristösi lapsena oli kaoottinen, pelottava, turvaton -> Saatat pysyä ylivirittyneenä, vaikka olisit aivan turvallisessa tilassa. Tämä kokemus saattaa olla niitä hetkiä, kun ihmettelet, että mitään ei tapahtunut ja menin aivan tiloihin tai sijoiltani aivan yhtäkkiä ja vaikka ”mitään” ei tapahtunut.

Jos elämäsi oli vaikeasti ennustettava, välillä iloa täynnä välillä jäätävä, et koskaan tiennyt-> Saatat olla ylivirittynyt -sarvet pystyssä kulkeva tuntosarvipää jatkuvasti.

Jos sinua varoteltiin koko ajan kaikesta, joku kotona pelkäsi kaikkea ja kaikkia-> Saatat olla tänään jatkuvasti pelokas, jännittynyt ja varuillasi

Kehosi siis pitää kiinni näistä opituista malleista kynsin ja hampain, kunnes se saa toistuvia uusia kokemuksia turvallisuudesta. Ja tämän takia harjoittelussa toisto on avain etenemiseen.

Kuinka vapautamme jumiutuneen trauman

Pelkkä trauman puhuminen ei riitä – itseasiassa, se voi vain pahentaa oloa. Meidän täytyy tuntea, elää, kokea jotain erilaista kuin mihin keho on tottunut, kehossamme.

Vaihe 1: Näytä kehollesi ikään kuin todista, älä vain kerro sanoin

Emme voi vain kertoa hermostollemme, että olemme turvassa – meidän täytyy näyttää se. Vai mitä ajattelet, ymmärtääkö sinun hermostosi puhetta vai fysiologisia muutoksia paremmin?

Tutkimukset osoittavat että fysiologia on se, jota hermostu kuulee tehokkaimmin, joten:

✔ Huomaa ympäristössäsi asiat, jotka tuntuvat turvallisilta (lämpö, pehmeät pinnat, hiljaisuus).

✔ Aktivoi aistejasi (kahvin tuoksu, tuulen tunne iholla, pehmeän musiikin kuuntelu).

Vaihe 2: Rakenna rauhassa hermoston kapasiteettia

Paraneminen ei tarkoita laukaisevien tekijöiden poistamista – vaan kyvyn kasvattamista tunteiden ja aistimusten käsittelyyn rauhassa.

✔ Harjoittele tunteiden lempeää huomaamista ja tunteiden ja tuntemusten sietämistä pienin annoksin (sen sijaan että välttelet niitä).

✔ Käytä apukeinoja, kuten maadoittumista, hengitysharjoituksia ja liikettä.

Vaihe 3: Kirjoita kehon tarina uudelleen

Kehollinen työ auttaa viimeistelemään vanhoja selviytymisreaktioita turvallisella tavalla.

Jos opit olemaan asettamatta rajoja → Harjoittele sanomaan ”ei” ja huomioi, miltä se tuntuu kehossasi.

Jos opit jähmettymään → Harjoittele hidasta liikettä ja laajentumista.

Jos tunnet olevasi jumissa samoissa tunnetiloissa, ratkaisu ei ole pelkästään ajattelutavan muuttamisessa – vaan hermoston työskentelyssä.

Kehokeskeinen harjoitus

Takaisin kehoyhteyteen -terapeuttinen harjoitus on suunniteltu sinulle, joka kaipaat elämääsi syvempää rauhaa, yhteyttä ja tasapainoa. Illan tai iltojen (voit osallistua yhteen tai useaan) aikana opit, kuinka keho ja mieli vaikuttavat toisiinsa, ja miten kehoon jääneet jännitykset voivat estää sinua tuntemasta levollisuutta. Niistä voit vapautua iltojen aikana tehdyillä harjoitteilla. Keskitymme rakentamaan näitä kehollisia kokemuksia: joogisen liikkeen, hengityksen ja lukuisten terapeuttisten menetelmien avulla.

Kehollasi on kyky parantua – se tarvitsee vain oikeanlaisia kokemuksia ohjaamaan sitä eteenpäin.

Liity mukaan ja ota takaisin elämä, jonka ansaitset.

Sinä, ystävä – tervetuloa mukaan Lapinlahden lähteelle, upeaan Wanhaan Labraan! Lue tunnista lisää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

OMIMO